VG skriver i dag at de borgerlige med Fredrik Reinfeldt i spissen vant valget fordi den borgerlige blokken fikk 172 mandater mens de rødgrønne kun fikk 157. Men hva med Sverigedemokratene? De fikk jo 20 mandater og gjør at de borgerlige er i mindretall. Hvilken blokk tilhører Sverigedemokratene?

Offisielt tar de rød-grønne avstand fra Sverigedemokratene på grunn av innvandringspolitikken deres, men bortsett fra akkurat dette hvilken blokk ligger de nærmest? Vel, svaret tror jeg velgerne selv har gitt. De lå temmelig beskjedent an på meningsmålingene for noen måneder siden, men de endte opp med en voldsom økning og endte opp på 5,7% i valget. Hvilken blokk var det de primært stjal velgere fra? Jo, de rødgrønne.

Sosialdemokratene gikk tilbake hele 4% siden forrige valg, mens Reinfeldts Moderaterna gikk frem nesten 4%. Alle de borgerlige partiene gikk frem, alle de rød-grønne gikk tilbake. De velgerne som gikk til Sverigedemokratene stemte i vesentlig grad rød-grønt ved forrige valg. De stemte på Sverigedemokratene fordi de er sosialdemokrater som ønsker å bevare velferdsstaten, men som legger skylden for alle dens problemer på innvandrerne. Igjen bygger dette om tesen jeg har fremmet mange ganger her på bloggen min, nemlig at nazister egentlig bare er veldig sinte og frustrerte sosialdemokrater.

Vi har altså fått en Rød-brun-grønn seier i Sverige, og jeg vil ikke bli sjokkert om de brune vil stemme sammen med de rødgrønne i svært mange saker fordi når jeg ser på plattformen til Sverigedemokratene står det mye om hva slags tiltak de skal gjøre for forbedre og satse på velferdsstaten, men pent lite om deregulering, privatisering og skattereduksjoner.

Det er altså ikke sant at Sverigedemokratene ikke vil få mye innflytelse fremover. De vil sterkt bidra til bevaringen og styrkingen av velferdsstaten i tiden fremover, i stedet for å bygge den ned.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende