Mange har mistet tilliten til politikere i den senere tid, på grunn av mange tvilsomme saker. Den siste i rekken, nemlig noe som bærer preg av korrupsjon blant toppolitikere, har fått begeret til å flyte over for mange. Mange erklærer at de aldri mer kommer til å stole på politikere, men er dette sant?

Jeg tror at politikerne vil gjenvinne folkets tillit raskere enn man aner, og grunnen er meget enkel: grådighet. Grunnen til at politikerne har så stor oppslutning i befolkningen er fordi de tilbyr noe meget spesielt: å plyndre naboen. Gang på gang lover politikerne å bygge alskens fellesgoder og sende regningen til valgets taper. Gang på gang blir folk grådige og går fem på og blir like skuffet hver gang når de innser at de som regel havner nederst i maktpyramidespillet mens politikerne og byråkratene får lov til å leke småkonger med “fellesskapets” penger.

Så lenge folk flest har en moral som gjør at de synes det er helt ok, ja endog moralsk høyverdig, å lovlig rane naboene sine bare man er i overtall, vil folk gi ny tillit til politikerne, uansett hvor mye de har skuffet dem tidligere. For det er nemlig bare politikerne i samfunnet som helt åpenlyst og uten skam tilbyr seg å være torpedoer på vegne av flertallet. Grådigheten, misunnelsen og lysten til å rane naboen gjør at de fleste til slutt gir etter for politikernes sirenesang som lover gull og grønne skoger. Derfor tror jeg politikerne vil gjenvinne folkets tillit temmelig raskt.

Denne voldsspiralen og evige stammekrigen mellom pressgrupper på stortinget vil ikke ta slutt før folk lærer seg å respektere enkeltindividet, selv når hun er i undertall og for svake til å forsvare seg selv mot overmakten. Mens vi venter på at folk skal ta til fornuft kan jeg bare konstatere at folk får nøyaktig de politikerne de fortjener. Politikerne er nemlig ikke noe annet enn et speil av befolkningen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende